Utbildning:

Spelar förutom Hammond:

Har spelat med / spelar med:
Claes Janson
Bill Öhrström
Rolf Wikström
Trinity
Ulf Andersson
Barbara Hendricks
Svenne Hedlund
Göran Engman
Samuel Hällkvist

Kul att veta?
Började min musikaliska bana i dödsmetallbandet "Ethereal" där jag spelade elgitarr, growlade och headbangade. Håret nådde då ner över halva ryggen.

Jag är demonstratör för Svenska Hammond.

Lite historia
Det var inte förrän det sista året på gymnasiet som jag upptäckte Hammondorgeln. Rätt anmärkningsvärt faktiskt om man beaktar att jag växt upp i Borlänge, en stad som frambringat två av Sveriges mest framstående jazzorganister, Pierre Swärd och Nippe Sylwén.

Jag började spela piano i femteklass men slutade redan efter några år och skaffade elgitarr istället. När jag sedan upptäckte jazz vid 16 års ålder blev det dock tydligt att jag kände mig mer hemma vid en klaviatur så bytte tillbaka till pianot igen...

En vinterkväll under mitt sista år på gymnasiet var jag på konsert i Borlänge med Pierre Swärd då han spelade Hammond B3 med sin trio. Soundet, kraften i instrumentet och Pierres intensiva spel fick mig att inse att det var Hammond som skulle bli mitt instrument. Kort därefter skaffade jag min första orgel och har spelat Hammond nästan uteslutnde sedan dess.

En dag våren 2002 hände något väldigt överraskande. Jag satt i datasalen på universitetet och jobbade med ett projekt då mobilen ringde. Det var Thomas Arnesen som frågade om jag ville vara med i hans nystartade band. Vi hade inte träffats då men jag hade lyssnat väldigt mycket på Kjell Öhman Organ Grinders-skivor där Thomas spelar gitarr. Det var otroligt kul och hedrande att bli tillfrågad och jag är väldigt glad att bandet fortfarande finns. Det tar fram det bästa hos alla dess medlemmar. Oavsett om vi spelar på den lokala puben eller på en bluesfestival utomlands är man aldrig orolig för hur det ska gå. Det är bara att sätta sig och åka med.

www.andreashellkvist.com

 

Andreas Hellkvist
Andreas Hellkvist  Fotograf: Palli Kristmundsson
Fotograf: Palli Kristmundsson

Tillbaka till musikersidan.

Andreas Hellkvist  Fotograf: Jan Stenberg xxxxx Andreas Hellkvist  Fotograf: Åke Dahlberg